Ontwikkelingen

Ook voor de ambities bij Agri-PV zijn concepten van vouwsystemen beschikbaar. Naar keuze met open stroken of geheel aaneengesloten. Door samenvouwen als dat gewenst is ontstaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld de hoeveelheid regen op gewassen te reguleren en bij teveel regen het overtollige water op te vangen en te gebruiken in te droge periodes. Op dezelfde manier kan (zon)licht gereguleerd worden.

Dit is meer dan zomaar meervoudig gebruik van landbouwgrond. Hogere productie van gewas gaat hier samen met productie van duurzame energie. Dit naast bescherming van gewas (fruit) tegen hagel en andere voordelen voor biodiversiteit en ecologie.

Maatschappelijke acceptatie is altijd en overal een belangrijk onderwerp. Ook hier maar met een heel andere blik dan kijken op een zonneveld. Door te werken met systemen die op relatief dunne poten staan en onder de panelen een vrije ruimte van minimaal 2 meter, lijkt het op een doorkijk in open bos met zichtlijnen tot in de verte. Maar door het in- en uitvouwen ontstaat tegelijkertijd ook een landschap met dynamiek. Dus een geheel andere belevingswaarde als bij een nu gebruikelijk zonneveld.

Conceptueel model van de SolarBalance

Een andere interessante en leuke uitdaging kwam in beeld bij de bouw van het nieuwe depot voor Museum Boijmans Van Beuningen.

Een indrukwekkend en prachtig gebouw. Vormgegeven door architect Winy Maas en zichtbaar als een grote ronde kom die ook van boven naar onder gekromd is. Uitgevoerd in spiegelend glas.

En onder in die gevel, die dus dubbel gekromd is, zijn alle deuren en poorten onzichtbaar weggewerkt. Met een druk op de knop gaat een deur open. “Simsalabim” is de kreet die zelfs de architect gebruikte om met terechte trots het openen van zijn iconische creatie te tonen.

Die trots is er ook bij Axiturn. Want met de kennis en ervaring van Axiturn is het concept van de scharniertechniek en de aandrijving ontwikkeld. De beelden ervan spreken voor zich.